ISTORIJA ZASTAVE

Zastava (barjak, steg) je parče tkanine, veće ili manje, obično pravougaonog oblika i višebojno, koje se nalazi istaknuto na jarbolu ili drugom pogodnom držaču. Zastava služi za svrhu identifikacije ili signalizacije. Uobičajeno je da zastave imaju jednu od kraćih strana zakačenu za jarbol i da se vijore horizontalno, iako je moguće i drugačije. Zastava kvadratnog oblika naziva se barjak.
Istorija zastava počinje od vremena Rimljana, koji su zastave (vexillum) koristili za identifikaciju legija. Kasniji razvoj je uglavnom vezan za grbove, pa su tako srednjevekovne zastave uglavnom bile prikazi grbovaodređenog vladara ili feudalca. Danas su zastave u širokoj upotrebi, bilo kao zvanične (državne, regionalne, opštinske, vojne), nezvanične (reklamne, sportski klubovi, navijači, političke stranke) ili kao sredstvo signalizacije na moru (pomorske zastave). Svaka država danas ima državnu zastavu.
Danas su zastave u širokoj upotrebi, bilo kao zvanične (državne, regionalne, opštinske, vojne), nezvanične (reklamne, sportski klubovi, navijači, političke stranke) ili kao sredstvo signalizacije na moru (pomorske zastave). Svaka država danas ima državnu zastavu.
Državna zastava je zastava koja je simbol određene države. Oblik je obično propisan ustavom. Sve države sveta imaju državnu zastavu. Zastave simboliziraju nacionalnu nezavisnost, suverenost, samostalnost i jedinstvo. Pravila o isticanju domaćih i stranih zastava su u većini država zakonski regulirani.